Odysseus útvonalának hajózási elmélete

Szerző: Vass Tibor


Thor Heyardal nevezetes expedícióival az inkák korának hajózási módszereit bizonyította be. Először én is abban gondolkodtam, hogy meg kellene építeni Odüsszeusz hajójának mását, és azzal útra kelni.
Hamarosan el kellett vetnem ezt az elképzelést, mivel Odüsszeusz bolyongásait elsősorban az időjárás határozta meg. Én nem tudok megrendelni egy 9 napos vihart, 6 napos szélcsendet, 9 napos gyenge nyugati szelet, stb., hogy reprodukáljam Odüsszeusz hajózását. Így az én feladatom csak az egyes helyszínek azonosítása, az útvonal meghatározása volt.

Az elmúlt 2-3000 évben nagyon sokan próbálták meghatározni Odüsszeusz bolyongásainak útvonalát, de senki sem használta a tengeri hajózás tudományának eszköztárát. Az én hajózási elméletem alapjául E. Bredford útvonala szolgált, amely a 6 éves tengerészeti egyetemen szerzett elméleti és a 36 éves hajózási tapasztalataim alkalmazásával született.

Új helyszínek,

amelyeket csak az Odüsszeusz útvonalának
hajózási elmélete nevezett meg:
 1. Küklopszok szigete - Levanzo
 2. Az "hazai földekig" tartó út
 3. Hadesz országa - Ponza szigetek
 4. Heliosz mezeje - Messina
Az útvonal meghatározásánál a következő tervezési rendszert alkalmaztam:
 1. A hipotézisem alapja az volt, hogy az Odüsszeia szövegében szereplő hajózási információkat igaznak vettem.
 2. Felkuttam Odüsszeus hajóinak jellegzetességeit és azok hajózási tulajdonságait.
 3. Megismertem és meghatároztam Odüsszeusz korának hajózási módszereit.
 4. Az egyes helyszínek azonosításához megvizsgáltam, hogy az Odüsszeia szövegében szereplő hajózási módszerek, szelek, hajózási idők alapján hova juthattak el.
 5. Az így meghatározott helyszínen az Odüsszeia szövege alapján találnunk kellett valami megerősítést, pl. jellegzetes barlangot, a sziget alakját, különleges hajózási vagy tengerrajzi jelenséget.
 6. Ha helyesen azonosítottam a helyszínt, akkor innen egy tengerész számára logikus (vagy legalábbis megmagyarázható) útvonal vezessen a következő ponthoz.
 7. Ha minden egyes helyszín azonosítva lett és azokat egy folyamatos, ugrások és szakadások nélküli hajózási útvonallal össze lehet kötni, akkor meghatároztam Odüsszeusz útvonalát.

A helyszínek gyöngyszemek, a hajózás egy cérna, akkor ha minden gyöngyszemet felfűzhetünk a cérnára, megkapjuk Odüsszeusz útvonalának nyakékét.


Odüsszeusz útvonala
Vissza az oldal tetejére
Odysseus útvonala